Allt du behöver veta inför att anlita hantverkare

Att planera ett byggprojekt är ingen lätt uppgift. Det finns så många saker att tänka på, allt från om du behöver bygglov eller inte, hur man utformar korrekta bygglovsritningar och hur man hittar rätt hantverkare för jobbet. 

Just den sistnämnda punkten gällande hantverkare är det som vi kommer fokusera lite extra kring i denna artikel idag. Det finns nämligen en hel del olika faktorer som du måste ta hänsyn till när du anlitar en hantverkare, och vi vill se till att du känner till dem alla innan du fattar något beslut.

1. Se till att de har ett företag 

Detta är förmodligen det viktigaste att tänka på när man anlitar en hantverkare. Se till att de har ett företag, eftersom det innebär att de med större sannolikhet är seriösa.

Det bästa är om hantverkaren har ett aktiebolag som har gott rykte och är välkänt i området du bor i. Du kan även med fördel passa på och kontakta Kronofogden för att ta reda på om företaget i fråga har några aktiva skulder hos Kronofogden.

2. Betala inte i förskott 

En annan viktig sak att komma ihåg när det kommer till att anlita hantverkare är att inte välja en aktör som vill att du ska betala i förskott. Detta beror på att du vill vara säker på att hantverkaren gör ett bra jobb innan du betalar.

Om hantverkaren är påstridig och ber om pengar i förskott bör du vara mycket försiktig. Detta är nämligen en vanlig varningsklocka som indikerar om att du kanske bör söka dig till en annan hantverkare. 

3. Be om offert istället för att hantverkaren ska jobba per timme

Att be om en offert är alltid att föredra jämfört med att låta hantverkaren arbetar och ta betalt per timme. Det är nämligen svårt att veta hur lång tid ett arbete kommer att ta, och det kan sluta med att du betalar mer än du behöver.

Be istället hantverkaren om en offert så att du vet exakt hur mycket jobbet kommer att kosta. På så sätt slipper du jobbiga överraskningar.

4. Vänd dig till flera hantverkare

När du försöker hitta en hantverkare är det viktigt att få offerter från flera olika företag. Detta eftersom du vill vara säker på att du får bästa möjliga pris för jobbet.

Kör aldrig på första bästa företag du hittar, eller det som erbjuder det lägsta priset. Ta istället dig tid att jämföra olika företag och deras priser.

5. Fråga vänner och familj om rekommendationer 

Om du är osäker på var du ska börja när det gäller att hitta en hantverkare är en av de bästa sakerna du kan göra att be dina vänner och din familj om rekommendationer.

Chansen är stor att någon du känner har fått arbete utfört nyligen och kan sätta dig i kontakt med ett bra företag. Detta är alltid en bra utgångspunkt, som gör att du kan vara säker på att företaget du anlitar faktiskt är seriösa och kan sin grej.