Bra tips på olika sätt att investera pengar

Det finns en mängd olika sätt som man kan välja att investera sina pengar på. Men trots detta är det många som sparar pengar genom att endast lägga undan dem på ett vanligt bankkonto utan ränta. Detta är inte särskilt smart eftersom pengarnas värde minskar på grund av den inflation som finns i samhället.

Självklart är det bra att spara pengar, men man bör försöka göra något mer med dem än att enbart ha dem liggandes på ett bankkonto – iallafall om man vill att dem ska behålla sitt värde eller t.o.m. öka med tiden. Det ska dock sägas att det är klokt att ha sitt buffertsparande på ett vanligt konto för att lätt komma åt dem.

Men utöver bufferten bör man försöka investera så mycket som möjligt enligt oss. Så hur kan man egentligen investera och vad är bra att känna till? Det är just precis det vi kommer att ta en titt på i den här artikeln. Förhoppningvis kan det hjälpa någon därute som vill komma igång med investeringar.

Fastränteplaceringar

Sparformen fastränteplacering kan vara något för dig som vill ha ett sparande med relativt låg risk, men samtidigt ha möjlighet att få en liten avkastning på pengarna. Det du gör är kort sagt att du sätter in pengarna på ett konto med en viss bindningstid. Under bindningstiden kan du inte ta ut pengarna, men som kompensation får du då alltså en viss ränta (avkastning) på pengarna.

Hur hög ränta du kan få på dessa placeringar beror helt på hur länge du är villig att binda pengarna. Vanligtvis kan man binda dem allt från 3 månader upp till 3 år. Det brukar i regel även finnas ett viss maxgräns på hur mycket man får sätta in.

Exakt vilka gränser, bindningstider, ränta, och andra typer av villkor som finns kan variera stort mellan olika aktörer och deras erbjudande inom fastränteplaceringar. Därför rekommenderar vi starkt att du läser det finstilta så att du har koll på vad som gäller innan du binder upp pengarna.

Aktier och fonder

De flesta känner till aktier, och kanske har du redan en grundläggande koll på hur det fungerar. Om du inte har så bra kännedom redan så gör det inget, aktier är nämligen förhållandevis enkelt att lära sig. Det är dessutom en av de bästa sparformerna som finns.

Jämfört med fastränteplaceringar har aktier en högre risk, men det kan också ge en mycket högre avkastning om man träffar rätt med sina investeringar. Aktier är dock inget som ska ses som ett sätt att bli rik från en dag till en annan. Man bör se på aktieinvesteringar som något långsiktigt.

Aktier är ägarandelar i företag och om företaget du äger aktier i går bra så kommer värdet på din placeringar att öka i värde. Du har även rätt att ta del av företagets eventuella vinstutdelningar. Svårare än så är det egentligen inte att förklara aktier, men att veta vilka företag man ska investera i kan vara desto svårare.

Fonder är en samling av flera värdepapper (vanligtvis aktier) i ett och samma ”paket”. Så om du köper en aktiefond köper du i själva verket flera aktier samtidigt. Olika fonder kan ha olika inriktningar vilket påverkar deras risk och potentiella avkastning. Generellt anses dock fonder har en lägre risk jämfört med att köpa individuella aktier.

Kom ihåg att alla investeringar är förknippade med risk och att investeringar kan både öka och minska i värde. Det är därmed inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet.