Hur blir man rik?

Detta är nog en fråga som vi alla har ställt oss själva någon gång. Många letar efter ett enkelt svar som snabbt ska göra dem förmögna, men faktum är att det inte är så lätt att svara på. Till att börja med måste man definiera vad man menar med rik – är det rik på pengar? rik på kärlek? Rik på lycka? Eller rik på något annat?

Vi tror dock att de flesta som söker på detta vill veta hur man blir rik på pengar, men då kan man också fråga sig hur mycket pengar man måste ha för att vara rik. Definitionen av rik skiljer sig nog åt en del mellan olika personer och vilken uppfattning de har kring pengar.

I den här artikeln ska vi hursomhelst ta en lite närmre titt på hur man blir rik, och ta upp lite av våra tankar och tips kring det här ämnet. Men om du är på jakt efter snabba pengar är detta inte en artikel för dig utan då får du helt enkelt leta vidare.

Det vi kommer ta upp är inte heller något nytt och revolutionerande, och det kommer inte göra dig ekonomiskt fri från en dag till annan. Men vi hoppas trots detta att du finner artikeln intressant och att du kanske får ny information och kunskap som kan hjälpa dig på din resa att bygga upp en bättre privatekonomi.

Spara och investera pengar

Vill man bli rik på pengar känns det rätt självklart att spara pengar, men trots detta är det många som inte lägger undan en slant regelbundet. Dessutom är det så att många av de som väl sparar pengar gör det på ett vanligt bankkonto utan någon som helst ränta. Och det är verkligen inte bra.

Det är absolut ett bra första steg att början lägga undan pengar på ett sparkonto. Men om du vill bygga upp en större förmögenhet krävs det att du även investerar pengarna i t.ex. aktier och fonder. Pengar på sparkonton utan ränta har nämligen ingen möjlighet att växa och generera avkastning, snarare så minskar de i värde varje år på grund av inflationen.

Detta innebär inte att du kommer bli av med några pengar om de ligger på sparkontot (de ligger snarare väldigt säkert där), men deras köpkraft i samhället kommer ha minskat. Om du t.ex. har 100 kronor på kontot, och inflationen är 2%, kommer dessa pengar ett år senare ha en köpkraft på 98 kr – dvs du får mindre för dina pengar.

Vår rekommendation är därför att du läser på om aktier och fonder, och ser till att sätta dina pengar i arbete. Genom att investera pengarna kommer du med tiden att kunna ha ett ordentligt sparkapital. Huruvida det kommer göra dig rik eller inte är svårt att svara och beror på hur man definierar det, men det lär definitivt hjälpa dig en bra bit på vägen.

Köp inte massor av onödiga saker

Vi människor har väldigt lätt för att ta impulsiva beslut, och det tenderar att ofta hända när vi befinner oss i butiker eller surfar runt på nätet och ser någon pryl vi gärna skulle vilja ha.

Impulsköp kan i högsta grad påverka om du kommer bli rik eller inte. För om du spenderar alla dina pengar på saker som du faktiskt inte behöver så kommer du inte heller kunna spara dem och se till att de växer.

Tänk därför till en extra gång innan du köper något så att du inte spenderar dina pengar hejvilt på onödiga saker. Du ska dock såklart inte sluta leva och det är okej att unna sig saker ibland, men man ska inte ta det till en överdrift.