Hur håller man andan längre?

Att tävla om vem som kan hålla andan längst har nog de flesta gjort. Men varför kan vissa hålla andan längre än andra? Såklart beror det lite från person till person, men det går även att träna sig till att kunna hålla andan längre.

Vanligtvis andas en människa var fjärde sekund. Men det finns personer som idag kan hålla andan i mer än 10 minuter. Det är ofta fridykare som har denna oerhört imponerande kapacitet.

Det är nämligen inte bara bristen på syre som är påfrestande för dessa dykare, utan även den mjölksyra som deras muskler utsätts för på grund av syrebristen. Även pressen att hantera rädslan att drunkna för att kunna hålla sitt hjärta lugnt och inte förbruka onödiga mängder syre är också väldigt imponerande.

Vad ska man träna på?

Utöver vanlig fysisk och mental träning som vilken idrottsmänniska som helst tränar, så finns det även en del olika tekniker som man kan träna på för att hålla andan längre.

En av de mest vanliga övningarna går ut på att dykaren håller andan i en minut medan han vilar. Sedan fortsätter han att hålla andan och börjar gå så länge han klara att hålla andan.

Sedan tar han en djupt andetag och försöker få andningen under kontroll. Därefter upprepar han denna process igen. Denna teknik kan hjälpa dig att hålla andan längre om du gör den innan du ska hålla andan.

Det beror du sänker din ämnesomsättning, andnings- och hjärtfrekvens, samt mängden koldioxid i din kropp.

Bonustips

Det finns en dykreflex hos alla människor som har sina rötter långt tillbaka i evolutionen. Det den går ut på är att om ditt ansikte nuddar vatten innan du ska hålla andan. Det som händer är att din andnings- och hjärtfrekvens sänks, vilket möjliggör det för dig att hålla andan längre.