Hur lånar man pengar?

Om du har hamnat i en ekonomisk knip kan ett lån av pengar vara en av de bästa lösningarna för att ta sig ur den. Detta är förutsatt att du vet att du kan betala tillbaka skulden framöver. Vi rekommenderar således inte dig att ta lån ifall du inte är säker på att du har råd att betala tillbaka lånet när det väl är dags för det.

Nedanför kommer vi gå igenom några olika varianter som du kan låna pengar av. Alla de olika metoderna har sina olika fördelar och nackdelar och vilken metod som passar dig bäst beror helt på vad du ska låna pengar till.

Låna pengar av släkt eller vänner

Att låna pengar av sin släkt eller vänner kan vara en god lösning för dig som vi få ett billigare lån än vad man kan få hos bankerna. Det kan dock vara väldigt dåligt och förstöra relationer om du skulle hamna i en situation där du inte kan betala av lånet.

Vi rekommendera att du endast överväger att låna pengar från dina absolut närmaste. Ett lån från släkt och vänner förutsätter dock att de du planerar att fråga befinner sig i en så pass bra ekonomisk situation att de kan låna ut pengar.

Låna pengar från bank eller långivare

Du kan såklart även låna pengar från en bank eller långivare. Detta är väl det mer traditionella sättet som du kan låna pengar på. Men faktum är att det finns väldigt många olika lån som du kan ta från de olika bankerna.

Om du till exempel ska ta ett lån för att kunna köpa ett nytt hus är det ett bostadslån du ska ansöka om. Men om du däremot behöver en liten summa pengar snabbt för att täcka en oförutsägbar kostnad är det ett snabblån du ska ta.