När bör du ta ett snabblån?

Snabblån eller sms-lån som det också kallas av många är ett lån där du kan få dina pengar utbetalade väldigt snabbt. Denna låneform kommer från USA där det heter payday loan. Namnet står för att man ska använda lånet till nästa lönedag som en snabb och enkel lösning vid oförutsägbara kostnader.

Anledningen till varför snabblån också kallas för sms-lån är att när denna typ av lån introduceras i Sverige så var inte internet lika stort som det är idag. Man ansökte vanligtvis om dessa lån genom sms helt enkelt. Idag är detta dock inte alls vanligt förekommande då det mesta sker på nätet istället.

Att ta snabblån är något för många som associeras med något dåligt. Detta är dock inte fallet så länge du vet vad du håller på med. Ett snabblån kan tvärtom vara en grym lösning vid många olika ekonomiska situationer. För att du ska kunna ta snabblån på ett ansvarsfullt sätt gäller det dock att du har rätt kunskap och information om dessa typer av lån. Vi kommer därför i den här artikeln att reda ut det allra viktigaste när det kommer till snabblån.

Snabba pengar vid knepiga situationer

Har du råkat ut för en oförutsägbar kostnad ett par veckor innan nästa löning kan isåfall ett snabblån vara en eventuell lösning på detta problem. Lånen är helt utan säkerhet vilket gör att du kan använda pengarna till vad du vill. Och om din låneansökan godkänns kommer du ha pengarna utbetalda redan samma dag i vissa fall.

Det är dock viktigt att du har koll på att dessa typer av lån ofta har väldigt höga räntor. Om du inte har detta i åtanke innan du tar lånet kan det nämligen bli en otrevlig överraskning när du märker hur mycket du är skyldig att betala. Räntan är ju kostnaden för att låna pengar, och en för hög ränta kan leda till att din privatekonomi belastas mycket negativt.

Med detta sagt är det viktigt att du endast lånar pengar som du är säker på att du kan betala tillbaka. Detta gäller dock när du ansöker om alla typer av lån oavsett om det är ett snabblån, privatlån eller bolån. På LankSamling.se kan du läsa fler artiklar om lån, andra ekonomi-relaterade ämnen, och faktiskt även andra intressanta artiklar.

När bör du inte ta ett sms-lån?

Även fast sms-lån i många fall kan vara det optimala lånet vid vissa ekonomiska situationer betyder detta inte att ett sms-lån alltid är det bästa lånet för alla tillfällen.

Om du ska köpa en bostad är såklart ett bolån det bästa alternativet exempelvis. Och om du vill ha ett lite större lån än ett sms-lån (som vanligtvis är på relativt små belopp) så kan ett privatlån passa – och med ett sådant lån är det också möjligt att använda pengarna till vad man vill.

Snabblån är precis som namnet antyder perfekta i situationer när du behöver pengarna snabbt utbetalda på ditt konto. Därför rekommenderar vi bara att du ansöker om dessa lån när du behöver ha en mindre summa pengar med relativt kort varsel. Kom även ihåg att lån inte bör ses som någon långsiktig lösning på eventuella ekonomiska problem.