Smarta saker att ha koll på när det kommer till lån

Att låna pengar är ett stort steg som inte bör tas lättvindigt. Oavsett om du lånar pengar till ditt företag eller för att köpa ett hus är det viktigt att veta vilken typ av lån du behöver och hur mycket du har råd med innan du ansöker. Konsekvenserna av att inte betala ett lån kan trots allt få allvarliga påföljder för din personliga ekonomi och din kreditvärdighet.

I den här artikel kommer vi att titta närmare på ett par olika smarta saker som vi tycker alla bör känna till när det kommer till lån och låntagande. Vårt mål är att hjälpa dig att fatta rätt beslut för dig själv och din privatekonomi.

När är det en dålig idé att ansöka om lån?

Så, i vilka scenarion är lån verkligen inte rätt väg att gå?

Det är aldrig en bra idé att skuldsätta sig utan vetskap om hur du ska kunna betala tillbaka denna skuld. Innan du ansöker om ett lån ska du försäkra dig om att det kommer att vara möjligt att betala tillbaka pengarna med din nuvarande ekonomiska situation.

Det är inte heller klokt att ta ett lån för att täcka dina skulder, eftersom det bara skapar nya (och dyrare) skulder. Det bästa sättet att undvika detta är att leva inom ramen för dina tillgångar och inte dra på dig nya skulder till att börja med.

Slutligen, ta inte ett lån om din framtid är osäker. Att ta ett lån och sedan råka ut för att bli arbetslös eller har begränsade inkomster kan vara förödande för din privatekonomi.

Välj rätt typ av lån

Idag finns det en hel del olika typer av lån som man kan välja mellan. Ditt val av lån bör i högsta grad baseras på vad du ska använda dina lånade pengar till. Här nedan kan du ta del av lite kortfattad information kring de olika lånetyperna som finns på marknaden.

  • Privatlån – Går att använda till vad som helst
  • Omstartslån – Städa upp din ekonomi och samla alla samla dina lån och krediter i ett enda lån
  • Bostadslån – Används för att köpa en bostad
  • Billån – Hjälper dig att köpa eller leasa en bil eller annan typ av fordon
  • Studielån – För att hjälpa till att täcka kostnaderna som uppstår under studietiden
  • Snabblån – Dessa lån är i allmänhet små och har korta återbetalningsperioder

Jämför banker och långivare

Innan du skickar iväg en låneansökan till första bästa bank så rekommenderar vi att du ser till att jämföra dina olika alternativ. Bankernas lånevillkor och räntor kan variera ganska mycket, så det lönar sig alltid att jämföra dem innan du ansöker.

Tack vare internet är denna jämförelseprocess enklare än någonsin. Vi rekommenderar att du besöker webbplatsen Låneförmedlarguiden.se som jämför banker åt dig och visar de med bäst räntor och lånevillkor.

De har även övrig information på området som är bra att känna till. Som du kanske märker är det numera väldigt enkelt att ta ett bra beslut kring lån och krediter eftersom det finns så pass mycket information lättillgängligt.