Snabb, intressant och givande fakta om lån och krediter

Det finns många saker som kan vara bra att veta när du tar ett lån. Du kanske till exempel inte känner till skillnaden mellan begreppen ”ränta” och ”effektiv ränta”. Eller kanske är du omedveten om hur mycket din kreditvärdighet påverkar din låneförmåga, eller att det finns något som heter lån utan säkerhet.

Du kanske inte heller inser att även om du har utmärkt kreditvärdighet kräver vissa typer av lån som bolån och billån fortfarande en handpenning för att du ska kunna kvalificera dig för dem.

Dessa bitar av kunskap kan göra stor skillnad när du ska ta lån, och kan avgöra om du kommer göra ett smart eller osmart val när du ska låna pengar.

I denna artikel kommer vi här presenterar lite snabb och intressant fakta om lån som du kanske inte visste tidigare. När du läst klart kommer du förhoppningsvis känna att det var användbar information du tog del av. Målet med artikeln är också att hjälpa dig att bättre förstå vad ett lån är och hur dem fungerar.

Nu sätter vi igång!

Vad är ränta respektive effektiv ränta?

Ränta är kort sagt kostnaden för att låna pengar och det är alltså det du debiteras av banken eller långivaren för att de ska låna ut pengarna till dig. Men denna siffra tar inte hänsyn till andra avgifter som tas ut kopplat till lånet.

Den effektiva räntan är enkelt förklarat den ”vanliga” räntan plus alla andra avgifter. Av den här anledningen är den effektiva räntan ett bättre mått på den totala kostnaden än vad den ”vanliga” räntan är.

När du kollar lån som erbjuds av olika långivare är det klokt att titta på både den effektiva årsräntan och den vanliga räntan. Du kan använda denna information för att bättre koll på vad du kommer att behöva betala för de olika lånen som erbjuds av olika långivare.

Använd låneförmedlare för att hitta billigare lån

Låneförmedlare kan hjälpa dig att få en lägre ränta och förmånligare lånevillkor på ditt lån. Anledningen till detta är att de har samarbeten med flera olika banker och därmed på ett enkelt och smidigt sätt kan jämföra bankernas låneerbjudanden åt dig.

En viktig sak att notera är att dessa onlinetjänster är helt kostnadsfria att använda sig av oavsett om du väljer att ta ett lån eller inte. Om du vill ha hjälp att hitta låneförmedlare med hög kundnöjdhet rekommenderar vi att du kollar runt på olika webbtjänster som sammanställer den typen av information (där Finansis.se är ett exempel på en sådan webbplats).

Du behöver inte längre besöka banken för att låna pengar

Förr var det vanligt att man var tvungen att besöka ett bankkontor för att ansöka om ett lån. Men numera kan du enkelt låna pengar utan att lämna hemmet genom att använda internet. Detta har givetvis gjort att lån blivit mer lättillgängligt, speciellt för de som bor långt ut på landet.

Att lån blivit mer lättillgängligt är både på gott och ont. På den positiva sidan är det bra eftersom fler människor har tillgång till lån. På den negativa sidan är det dåligt eftersom fler människor kan använda sig av lån när deras ekonomi kanske inte riktigt klarar av det.

Vi vill till sist säga att du aldrig bör låna mer pengar än vad du behöver eller har möjlighet att betala tillbaka. Om du lånar onödigt mycket kommer det bara kosta dig massor av pengar och det ökar även den ekonomiska risken i din privatekonomi.