Vilket lån behöver du ta?

Ett lån kan vara den perfekta lösningen vid många ekonomiska knipor. Att ta lån kan också vara det enda sättet för personer att någonsin få råd med att köpa en bostad eller en bil som de verkligen behöver. Så det faktum att lån och att låna pengar har fått ett dåligt rykte är något som vi tycker är lite felaktigt.

Det viktiga när man ska ta lån är att man har bar koll på vad man gör. De personer som tar lån utan någon större koll på vad gör är också dem som löper stor risk att hamna i ekonomisk knipa. I denna artikel idag tänkte vi gå igenom information som framtida låntagare bör ha koll på. Vi kommer även gå igenom några exempel och berätta vilka typer av lån som passar bäst vid olika tillfällen.

Vad behöver du veta?

Vi kommer nedanför gå igenom några grundläggande saker du bör ha koll på innan du tar lån. Först och främst, ta aldrig lån för att finansiera ett annat lån. Detta kan inte sluta annat än på ett dåligt sätt. En annan riktlinje som man också bör följa är att man aldrig tar ett lån som man inte är säker på att man kan betala tillbaka.

Skulle du bli sen med återbetalningar eller inte kunna betala tillbaka alla pengar kommer du till slut hamna hos Kronofogden vilket aldrig är bra.

Har du koll på räntan? När du lånar pengar måste du alltid betala ränta. Det är långivaren som bestämmer vilken ränta du ska betala, men i vissa fall är det möjligt att förhandla räntan. Det är viktigt att du har koll på hur mycket du egentligen kommer vara tvungen att betala tillbaka i ränta innan du skriver på låneavtalet.

Du bör också veta att en ränta kan både vara fast eller rörlig. En fast ränta kommer hålla samma ränta under hela återbetalningstiden. En rörlig ränta kan dock förändras under tiden och därmed innebär det en osäkerhet i hur mycket ränta du kommer behöva betala.

SMS-lån kan vara bra när du behöver pengar snabbt

Att smslåna pengar kan vara en lösning om du behöver pengar snabbt. Ett SMS-lån eller snabblån som det också brukar kallas är en form av lån där du som låntagare snabbt kan låna mindre summar av pengar.

Dessa typer av lån går ofta att få utbetalde redan samma dag som du ansöker om pengarna. Ett SMS-lån kan till exempel vara det perfekta sättet att betala en plötslig kostnad i slutet av månaden innan lönen hunnit kommit in. Men kom som sagt ihåg att inte låna mer pengar än vad du kan betala tillbaka vid ett senare tillfälle.

Lån för att köpa hus

Om du planerar på att köpa ett hus, men behöver extra finansiering för att ha råd med bostaden är ett bolån din bästa vän. Ett sådant typ av lån används för att finansiera köpet av en bostadsfastighet, bostadsrätt eller liknande.

I Sverige är det möjligt att låna som högst 85% av fastighetens värde när man ska ta ett bolån. Resterande 15% måste du som låntagare finansiera på egen hand – också kallat kontantinsats. Så om du vill köpa en bostad för 1 000 000 kr kan du således låna upp till 850 000 kr och de resterande 150 000 kr måste du stå för själv.